Osmanlı Mutfağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun çeşitli kültürlerden etkilenerek oluşan zengin bir mutfaktır. Ramazan ayı, İslam dininde oruç tutma ayıdır ve bu ayda özellikle iftar ve sahur yemekleri çok önemlidir.
Osmanlı Mutfağı da Ramazan ayında özel yemekler hazırlanır. Ramazan ayında Osmanlı Mutfağı'nda iftar yemeği için çorba, sulu yemekler, zeytinyağlılar, et yemekleri, tatlılar ve içecekler hazırlanır. İftar sofralarında sıklıkla çorba çeşitleri, mercimek, şehriye veya ezogelin çorbası gibi, yer alır.
Sulu yemekler arasında kuru fasulye, nohut ve pilav gibi yemekler popülerdir. Zeytinyağlı yemekler arasında ise dolma, sarma, karnıyarık gibi sebzeli yemekler tercih edilir. Ramazan ayında Osmanlı Mutfağı'nın vazgeçilmez yemekleri arasında kebablar, dönerler, kuzu tandır, kuzu güveç ve ızgara et yemekleri yer alır.
Tatlı olarak ise güllaç, baklava, şekerpare ve lokum gibi Osmanlı Mutfağı'nın özel tatlıları tüketilir.
İçecekler arasında ise taze sıkılmış meyve suları, ayran ve şerbetler tercih edilir.
Ramazan ayında Osmanlı Mutfağı'nın özel yemekleri arasında ise İstanbul usulü İftar Sofrası, ramazan pidesi, ramazan çöreği, ekmek kadayıfı ve hurma tatlıları yer alır. Osmanlı Mutfağı, Ramazan ayında özel yemekler hazırlayarak bu önemli ayı kutlamış ve kültürünü ifade etmiştir. Günümüzde de Osmanlı Mutfağı, Ramazan ayı boyunca hazırlanan özel yemeklerle devam etmektedir.